Matörter
När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Rosmarin
Som krydda är rosmarin mycket användbar och passar till grillat kött, lamm, kyckling, fisk, skaldjur, äggrätter och ugnsbakad potatis. På sommaren kan man göra läskande drycker eller vinbål med rosmarin. Några blad rosmarin ger god smak...

Brännässla
Nässlor är användbara på många sätt i matlagning och bak. Nässelsoppa är nog det vanligaste. Man kan torka bladen, smula sönder dem och använda dem i te eller i degen vid brödbak. Blanda nässlor i såser, gratänger, omeletter, pajer, pesto...

Perilla/ Bladamarant
Släktet Perilla omfattar 6 arter ettåriga, aromatiska örter med fyrkanting, rak stjälk. Namnet. I Japan kallas bladmyntan för shiso zoku. Ibland kallas rödbladiga arter för röd shiso och grönbladiga för grön shiso. Det kinesiska namnet på örten är bai su...

Lavendel
Lavendel brukar räknas till kryddväxterna och man lär kunna använda den till örtte. I Sydeuropa används bladen för att krydda kött, särskilt vilt. Blommorna kan smaksätta örtgelé, vinäger, skorpor eller kakor. Ta då sparsamt av lavendel, så att det inte...

Kyndelsläktet
Både sommar- och vinterkyndel passar fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns, äggrätter och kraftiga kötträtter. Kyndel passar också till nykokta små sommarrödbetor, till rätter med tomater, i omeletter m m. Den är också bra...

Kärleksört
Kärleksört räknas av svenska armén till en av de fjorton viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation. Både bladen och rötterna används som föda. Bladen äts färska eller kokas i soppor. De kan även stekas i fett och användas som grönsak till...

Timjan
Timjan har använts i matlagning under många århundraden som en vardaglig krydda. Timjan verkar aptitretande och underlättar vid matsmältningen och hjälper till att bryta ner fet mat. Krydda i grytor och soppor, särskilt ärtsoppa. Timjan passar till nästan...