Matörter
När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Rosmarin
Som krydda är rosmarin mycket användbar och passar till grillat kött, lamm, kyckling, fisk, skaldjur, äggrätter och ugnsbakad potatis. På sommaren kan man göra läskande drycker eller vinbål med rosmarin. Några blad rosmarin ger god smak...

Ringblomma
Namn som används om ringblomma är: ringebloma, läkeringblomma, solsicka, solsvicka, solsvicker, solskvä. På engelska heter den calendula, marigold eller marygold, på danska morgenfrue, morgenfrublomst, på norska ringblom, ringblomst...

Perilla/ Bladamarant
Släktet Perilla omfattar 6 arter ettåriga, aromatiska örter med fyrkanting, rak stjälk. Namnet. I Japan kallas bladmyntan för shiso zoku. Ibland kallas rödbladiga arter för röd shiso och grönbladiga för grön shiso. Det kinesiska namnet på örten är bai su...

Lavendel
Lavendel brukar räknas till kryddväxterna och man lär kunna använda den till örtte. I Sydeuropa används bladen för att krydda kött, särskilt vilt. Blommorna kan smaksätta örtgelé, vinäger, skorpor eller kakor. Ta då sparsamt...

Kyndelsläktet
Både sommar- och vinterkyndel passar fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns, äggrätter och kraftiga kötträtter. Kyndel passar också till nykokta små sommarrödbetor, till rätter med tomater, i omeletter m m. Den är också bra...