Matörter

När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Rosmarin

Rosmarin

Som krydda är rosmarin mycket användbar och passar till grillat kött, lamm, kyckling, fisk, skaldjur, äggrätter och ugnsbakad potatis. På sommaren kan man göra läskande drycker eller vinbål med rosmarin. Några blad rosmarin ger god smak...

Brännässla

Brännässla

Nässlor är användbara på många sätt i matlagning och bak. Nässelsoppa är nog det vanligaste. Man kan torka bladen, smula sönder dem och använda dem i te eller i degen vid brödbak. Blanda nässlor i såser, gratänger, omeletter, pajer, pesto...

Ramslök

Ramslök

Alla delar av ramslöken kan användas, blad, knopp, blomma och lök. Den har samma användning som vitlök, men här är det den nyskördade örten som används, inte löken. Bladen kan ätas råa och hackade i sallader eller kokas med i maten. Den kan...

Fattigmansginseng

Perilla/ Bladamarant

Släktet Perilla omfattar 6 arter ettåriga, aromatiska örter med fyrkanting, rak stjälk. Namnet. I Japan kallas bladmyntan för shiso zoku. Ibland kallas rödbladiga arter för röd shiso och grönbladiga för grön shiso. Det kinesiska namnet på örten är bai su...

lavendel

Lavendel

Lavendel brukar räknas till kryddväxterna och man lär kunna använda den till örtte. I Sydeuropa används bladen för att krydda kött, särskilt vilt. Blommorna kan smaksätta örtgelé, vinäger, skorpor eller kakor. Ta då sparsamt av lavendel, så att det inte...

vinterkyndel

Kyndelsläktet

Både sommar- och vinterkyndel passar fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns, äggrätter och kraftiga kötträtter. Kyndel passar också till nykokta små sommarrödbetor, till rätter med tomater, i omeletter m m. Den är också bra...

Kärleksört

Kärleksört

Kärleksört räknas av svenska armén till en av de fjorton viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation. Både bladen och rötterna används som föda. Bladen äts färska eller kokas i soppor. De kan även stekas i fett och användas som grönsak till...

timjan

Timjan

Timjan har använts i matlagning under många århundraden som en vardaglig krydda. Timjan verkar aptitretande och underlättar vid matsmältningen och hjälper till att bryta ner fet mat. Krydda i grytor och soppor, särskilt ärtsoppa. Timjan passar till nästan...

Fläder

Fläder

Av blommorna gör man flädersaft och te. De kan också smaksätta efterrätter, exemplevis rabarberkompott. Man kan göra flädersirap och smaksätta vinäger med blommorna. Av de svarta bären gör man fläderbärssaft, kapris eller mos. Bären har använts till...

Scroll to Top