Färga garn med växter

Här finns recept på färgning med • björklöv – milt grönt • blå bresilja – lila • daggkåpa – gulgrönt • gult lökskal – gult • krapprot – vinrött till laxrosa • rött lökskal – grönt • svarta bönor – ljusblått.

Recepten är prövade på ullgarn, men går också att använda till andra animaliska garn och textilier, till exempel silke. Vissa av dem går också att använda till cellulosabaserade garner och textilier, till exempel bomull, bambu, hampa, och lin, men färgerna blir delvis annorlunda. Använd gärna olika nyanser på garnet som ska färgas – vitt, ljusgrått eller grått. Använd också varje färgbad flera gånger för att få fram olika nyanser på garnet. Och tänkt på att man överfärga garnet för att få fram ytterligare nyanser. Garnet ska vara härvat och löst omknutet på fyra ställen.

Beta garnet

Garnet betas med alun för att få bättre färgäkthet. Alun finns inte längre att köpa i matbutiker och på apotek, men det går att köpa via internetbutiker. Ibland används även vinsten, vilket kan ge alunbetat garn en intensivare färg. Gör så här för att beta garnet Häll upp 3 liter vatten i en gryta och tillsätt 20 gram alun. (och eventuellt 15 gram vinsten). Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm badet till ca 70 grader och låt det sjuda i en timme. Rör försiktigt i grytan så att allt garn får utan att härvan blir trasslig. Ta upp garnet. Om du vill beta mer garn räcker det att tillsätta 10 gram alun (och eventuellt 5 gram vinsten) och fylla på upp till 3 liter vatten för ytterligare 100 gram garn. Badet kan användas flera gånger med tillsats av 10 gram alun i varje bad. Det går att använda samma färgbad för att få ljusare nyanser. Ta upp garnet från det första badet och krama ur vätskan ner i badet. Fyll på upp till tre liter vatten och lägg i nytt garn.

Garn som har färgats med en växt kan överfärgas med en annan för att få fram ytterligare färger. Garn som färgats med gult lökskal blir till exempel orange om det överfärgas med krapprot. Huvudregeln är att det andra färgbadet ska vara mörkare än det första. Garnet ska inte sköljas mellan färgningarna. Skölj garnet efter färgning Skölj garnet i kallt eller ljummet vatten tills det inte längre släpper någon färg. Tillsätt en matsked ättiksprit i det sista sköljvattnet så håller färgen bättre. Låt garnet torka och blöt det inte igen förrän efter minst en vecka. Utsätt inte det nyfärgade garnet för direkt solljus eller stark värme, utan låt det hänga svalt i skuggan.

Björklöv Det behövs 600 gram färska eller 300 gram torkade blad till ett bad. Bladen skördas helst före midsommar för att ge maximal färg. Senare skörd ger blekare färg. Det första badet ger garnet en mild grön färg. Om garnet efterbehandlas med 15 gram pottaska blir färgen mörkt grågrön. Det går att göra minst tre efterbad. Koka bladen i en gryta med 3 liter vatten i en timme. Låt det svalna över natten. Sila bort bladen Häll badet i en gryta och fyll på upp till 3 liter. Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm upp till 85–90 grader och sjud en timme. Låt gärna garnet ligga kvar i badet över natten.

Blå bresilja Bresilja är barken från ett träd som växer i Brasilien. Den har en enorm färgkraft. Om man använder 60 gram blir garnet i det första badet mycket mörkt lila. I efterbaden tonar färgen mot syrenlila. Det går att göra minst 10 efterbad. För att få en ljusare färg i det första badet kan man minska ända ner till 5 gram bark, men man får då inte lika många efterbad. Blötlägg den hackade barken i grytan över natten, gärna i en tvättpåse så att inte smulorna fastnar i garnet under färgningen. Både blötläggningsvattnet och barken ska vara med i färgbadet. Fyll på upp till 3 liter, blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm upp till 85 – 90 grader och sjud en timme.

Daggkåpa Det behövs 200 gram färska blad av daggkåpa till ett bad. Bladen plockas på försommaren och torkas om de ska användas senare. Det första badet ger garnet en intensivt gröngul färg. Det går att göra minst tre efterbad. Om bladen plockas efter blomningen blir färgen mycket blekare. Bladen kokas i en gryta med 3 liter vatten i en timme. Låt badet svalna över natten. Sila bort bladen från badet. Häll badet i en gryta och fyll på upp till 3 liter. Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm upp till 85–90 grader och sjud en timme. Låt gärna garnet ligga kvar i badet över natten.

Gult lökskal Det behövs mellan 70 och 100 g gult lökskal till ett bad. Det första badet ger garnet en kraftig gul färg. Det går att göra minst tre efterbad. Lökskalen kokas i en gryta med 3 liter vatten i en timme. Låt badet svalna över natten. Sila bort skalen. Häll badet i en gryta och fyll på upp till 3 liter. Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm upp till 85–90 grader och sjud en timme. Låt gärna garnet ligga kvar i badet över natten.

Krapprot Den som har krapp i sin trädgård kan gräva upp rötter och använda dem. Vi har i stället köpt malen krapprot. Det går åt 70 gram till ett färgbad. Lös upp krappen i 2 dl kokande vatten och låt stå över natten. Häll i en gryta och fyll på upp till 3 liter. Det första badet ger en mörkröd färg, på grått garn blir den vinröd. De efterföljande baden ger ljusare nyanser, mer aprikos. Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm till max 70 grader och sjud en timme. Om temperaturen är för hög blir garnet brunt i stället för rött. Låt gärna garnet ligga kvar i badet över natten. Det går att färga i minst tre efterbad.

Rött lökskal 100 g rött lökskal kokas i en gryta med 3 liter vatten i en timme. Låt badet svalna över natten. Sila bort skalen från badet. Badet går att använda flera gånger. Det första badet ger garnet en mustig buteljgrön färg. Efterbaden ger ljusare nyanser. Häll badet i en gryta och fyll på upp till 3 liter. Blöt 100 gram garn och lägg i grytan. Värm upp till 85 – 90 grader och sjud en timme. Låt gärna garnet ligga kvar i badet över natten om du inte ska färga mer garn i ett efterbad. Det går att färga i minst tre efterbad.

Svarta bönor 100 g torkade bönor läggs i blöt i kallt vatten över natten, men gärna ett helt dygn. Sila bort bönorna (och koka dem, de är jättegoda!) och häll blötläggningsvattnet i en gryta. Blöt 100 gram vitt eller grått garn och lägg det i grytan. Värm badet till 85–90 grader och sjud en timme. Låt garnet svalna i badet. Garnet får en mild blå färg. Färgen räcker inte till några efterbad.

Användning

Här finns recept på färgning med
• björklöv – milt grönt
• blå bresilja – lila
• daggkåpa – gulgrönt
• gult lökskal – gult
• krapprot – vinrött till laxrosa
• rött lökskal – grönt
• svarta bönor- mild blå