Matörter

När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Johannesört

En magisk ört som levererar en röd vätska om man pressar på en knopp. Det har gjort att den har ansetts som magisk och väckt många tankar om den. Namnet Hypericum användes som namn på johannesört av Hippokrates, 400 f.Kr.

LÄS MER »

Groblad

Namnet groblad är ett gammalt namn som används redan i de medeltida läkeböckerna ”Plantago är wägebrede pa dansko ok grobladh pa swensko” (Fries 1904). Ordet ”gro” i groblad betyder läka, gro ihop. Den var det bästa plåstret som fanns förr.  Grobladets popularitet visar sig i att man

LÄS MER »

Cikoria

På norska heter den Sikori, på danska Cikorie, på finska Sikuri, på engelska Chickory och på tyska Wegwarte, på spanska Achicoria, på franska Chicorée, på italienska Cicoria comune Namnet. Kallas även vägvårda, eftersom den ofta växer vid vägkanter. Namnet kommer

LÄS MER »

Brännässla

Nässlan tillhör våra nyttigast och mest näringsrika växt. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra. Den har dock inte

LÄS MER »

Björnrot

Björnroten är inte så känd i Sverige men är en utmärkt matkrydda som går att odla i trädgården. Som medicinalväxt har den använts mot olika kvinnosjukdomar, för att underlätta förlossningar samt mot hysteri och magplågor. En annan historia är att

LÄS MER »