Matörter

När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Rosmarin

På engelska heter den rosemary herb, garden rosemary  på franska herbe de romarin, rosmarin  på danska rosmarin på norska rosmarin  på finska rosmariini och på tyska Rosmarinkraut. Städsegrön, flerårig macchiabuske, som kommer från Medelhavsområdet där den växer på klippsluttningar i

LÄS MER »

Ramslök

På norska heter den Ramslauk eller Ramsløk, på danska Rams-Løg, på finska Karhunlaukka, på engelska Ramsons, Bear’s Garlic, Wild Garlik, på franska Ail des ours, Ail sauvage, Ail des bois, Alliaire och på tyska Bärlauch. Ramslök är en flerårig, ibland

LÄS MER »

Perilla/ Bladamarant

Släktet Perilla omfattar 6 arter ettåriga, aromatiska örter med fyrkanting, rak stjälk. Namnet. I Japan kallas bladmyntan för shiso zoku. Ibland kallas rödbladiga arter för röd shiso och grönbladiga för grön shiso. Det kinesiska namnet på örten är bai su

LÄS MER »

Lavendel

Lavendel Lavandula angustifolia är en aromatisk halvbuske med underbar doft och namnet kommer av latinets lavare som betyder tvätta. Lavendeln odlas framför allt för att utvinna lavendelolja för parfym- och tvåltillverkning. Släktet Lavandula har 30 arter. Flera olika arter och

LÄS MER »

Kyndelsläktet

På engelska heter sommarkyndel savory, på franska sariette de jardin,vinterkyndel heter på engelska winter savory, och på franska sariette d’hiver I Tyskland kallas kyndeln för Bohnenkraut för att den är god till bönor av alla slag. I Norge kallas den

LÄS MER »

Kvanne

Kan också kallas Archangelica officinalis. Kvanne är Svenska örtasällskapet symbol och logga. Det är den för att den är inhemsk och har betytt mycket för folken i Norden, särskilt samer och inuiter  har använt kvanne på många olika sätt. I

LÄS MER »