Matörter

När vi tänker matörter så tänker de flesta kryddor, dvs något som är till för att sätta smak på något annat. Men matörter är mer än så. Vi har örter som används som te, godis, soppa, paj, och så förstås örter som förhöjer smaken och tillför något.

Lavendel

Lavendel Lavandula angustifolia är en aromatisk halvbuske med underbar doft och namnet kommer av latinets lavare som betyder tvätta. Lavendeln odlas framför allt för att utvinna lavendelolja för parfym- och tvåltillverkning. Släktet Lavandula har 30 arter. Flera olika arter och

LÄS MER »

Kärleksört

Flerårig fetbladsväxt, suckulent, som blir ca 20-60 cm hög. Den har tjocka, saftiga blad för att kunna spara på vatten och klara av torra växtplatser. Den kan hålla sig länge och till och med fortsätta växa sedan den plockats, även

LÄS MER »

Kamomill

När man säger kamomill, så kan det hänvisa till flera olika växter. De tillhör inte ens alla samma släkte, däremot tillhör de alla samma familj, Asteraceae. Det finns många arter i familjen som påminner om varandra. Därför har det på

LÄS MER »

Johannesört

En magisk ört som levererar en röd vätska om man pressar på en knopp. Det har gjort att den har ansetts som magisk och väckt många tankar om den. Namnet Hypericum användes som namn på johannesört av Hippokrates, 400 f.Kr.

LÄS MER »

Groblad

Namnet groblad är ett gammalt namn som används redan i de medeltida läkeböckerna ”Plantago är wägebrede pa dansko ok grobladh pa swensko” (Fries 1904). Ordet ”gro” i groblad betyder läka, gro ihop. Den var det bästa plåstret som fanns förr.  Grobladets popularitet visar sig i att man

LÄS MER »

Brännässla

Nässlan tillhör våra nyttigast och mest näringsrika växt. För att få ha sina nyttigheter ifred, och en anledning till att den inte har utrotats genom avätning, är den utrustad med brännhår, innehållande acetylkolin, histamin och myrsyra. Den har dock inte

LÄS MER »