Örtens dag och Årets ört

 

Årets ört 2017

Årets ört 2017 blev LIBBSTICKA

 

Libbsticka (Levisticum officinale)

En 80-200 cm hög, flerårig ört. Redan de gamla grekerna tuggade libbsticka för att underlätta matsmältningen och för att bli av med besvärande gaser i magen. Libbstickan kom till Sverige med munkarna och var allmänt odlad på 1500-talet. Roten tjänade då som surrogat för peppar. Kulinariskt kan hela örten användas, blad, stjälkar, frön, rot. I soppor, grytor och grönsaksrätter kan den ersätta buljongtärningar och på det sättet minska saltet i maten. Medicinskt är den användbar på många olika sätt, lugnande och aptitstimulerande. Roten har slem- och kramp-lösande verkan och används mot munsår, luftvägsbesvär, blåskatarr och menstruationssmärtor. Roten har också använts inom veterinärmedicin. Rektor Henriksson skriver att i Dalsland planterades hon vid bostäderna ifall vägglöss hade inkommit, för att fördriva dessa och för att hålla ormarna på avstånd. De hindrade också häxor och troll att komma in i huset och skyddade mot pest. I Tyskland ansågs den öka könsdriften något fantastiskt.

 

 

Årets ört 2016

Årets ört 2016 blev BLÅBÄR

Drygt 70 röstsedlar hade vi fått in och blåbär vann med stor majoritet. Bland dem som röstat på just blåbär drog vi en vinnande röstsedel och det blev Lena Asp. Vi har skickat en kasse med Örtasällskapets logo på till henne. GRATTIS!

I nästa Örtablad kommer du att kunna läsa mer om denna förträffliga ört.

Blåbär:

 

Blåbär finns tillgängliga i stor del av Sveriges skogar och är viktiga både för djur och människor. Torkade bär kunde förr köpas på apotek. Ett superbär fullt med nyttigheter och härlig färg som används både till nytta och nöje. De har förmåga att ta död på bakterier och virus och har använts både mot diarré och ögonproblem. Även bladen har använts i hushållet. Aska av blåbärsris användes som tvättmedel och busken som garvämne vid läderberedning.

 

Styrelsen har nominerat följande kandidater till årets ört 2016:

Blåbär:

Blåbär finns tillgänglig i stor del av Sveriges skogar och är viktig både för djur och människor. Ett superbär fullt med nyttigheter och härlig färg som används både till nytta och nöje. Även bladen har använts i hushållet.

Vinterkyndel:

Vinterkyndel är en så mångsidig ört. Det latinska namnet hänvisar till den mytiska Satyren, som ägnade dagar och nätter åt älskog och sågs ihop med Dionysos, som var vinets, fruktbarhetens och livsglädjens gud. Den har naturligtvis ingått i kärlesdrycker. Används som en fin kombination av smakhöjande och gashämmande verkan till kål och bönor.  Kyndel kan även användas i hushållet, som skönhetsmedel, en värdefull planta för bin.

Åkerfräken:

En ört som ses som ett otrevligt ogräs men som har en fantastisk kombination av kisel och andra näringsämne. Te på örten används mot urinvägsproblem men den sägs också ha effekt på bindväven m.m. användes också i hushållet bl.a att skura kastruller med. Åkerfräken har sedan urminnes tider funnits i människans närhet och innan dess fanns det med dinosarierna fast då i kolossalformat.

Isop:

Härdig delvis städsegrön perenn med blålila, rosa eller vita blommoroch smala aromatiska blad. Kallas ibland för nordens rosmarinska blad eller nordens rosmarin. Blommorna i grönsallader. Blad i små mängder gör fet mat mer lättsmält. Har haft status som universalmedel. När pesten härjade brändes isop i kyrkorna för att desinficera luften. Avkok på isop för att lindra vid hosta, kikhosta, astma, bronkit och infektioner i övre luftvägarna. Isop har även rogivande och slemlösande verkan. Te på de torkade bladen kan drickas mot hosta. För utvärtes bruk till blåmärken och brännsår. Isaop ingick i kyrkbuketten som kvinnorna brukade ha med till kyrkan för att ha någon uppiggande att lukta på under de långa predikningarna.

En:

Enen är en städsegrön, rikt grenad buske eller litet träd. Under antiken var enen ett heligt träd och hade stor mytologisk betydelse. Det är en tvåbyggare, de gula hanblommorna liknar små kottar och sitter i små knippen i barrvecken. Första året är bären gulgröna, andra året grönaktiga och tredje året är de blåsvarta och mogna. Enbären innehåler eterisk olja med alfapiner och terpineol. Terpienol är starkt urindrivande- Man kan tugga några enbär mot dålig andedräkt och infekterat tandkött. Bad på enriskvistar är uppfriskande, sägs lindra muskelsmärtor och reumatiska besvär. Enbär stimulerar aptiten och befrämjar matsmältningen. God krydda till vilt. Kryddar gin, genever och likörer.Enens ved har använts till finslöj, gärdsgårdsstörar och korgar. Förr åt man enbär mot alla slags förgiftningar. Överdosering och användning vid njurinflammation kan förorsaka njurskador.

 

Årets ört 2015 Ringblomma

Ringblomman röstades fram som årets ört. Röstningen ägde rum på Älvsjö trädgårdsmässa och på örtasällskapets årsmöte. Ringblomman är en fantastisk ört med många användningsområden. Mest känd är den kanske i hudproduktur pga sin mjukgörande och adstingerande effekt. Vackert orange eller gul och går utmärkt att äta. Läs mer om ringblomma här

Årets ört 2014 Älgört

Älgört är vanlig i hela landet, den växer på alla typer av fuktig mark. När man skördar så plockar man späda blad innan blomningen och blommorna plockas nyutslagna. Används färska eller torkade, men spara dem inte längre än ett år.

Älgörten har en mustigt söt nästan berusande doft, något som förr ansågs glädja sinnena och göra hjärtat lyckligt. I olika böcker anges doften som mandeldoft eller honungsdoft. Doften överförs lätt till drycker, som blir söta och goda med en mandelaktig smak. Saft på älgörtens blommor kan göras med samma recept som man gör saft på fläderblommor. Man bör dock tänka på att den har medicinska egenskaper. Bladen är mycket goda i örtteer, allra godast om de plockas på våren. Under första världskriget användes de som ersättning för te och under andra världskriget använde samerna växten som substitut för kaffe.

Örtens dag 2013

I Göteborg firade vi örtens dag den 3 augusti genom att hålla en guidning i örtagården i Botaniska trädgården. Guidningen fanns med i Botaniskas program och vi hade annonserat den på Örtasällskapets hemsida. Årets ört Kvanne presenterades.

 

Årets ört 2013

Kvanne angelica archangelica

Svenska örtasällskapets motivering: Kvanne är en inhemsk nordisk ört. En av de få som munkarna tog med sig tillbaka till kontinenten. Kvanne har en intressant kulturhistoria, man säger att ärkeängeln Rafael (eller Mikael, kvanne blommar vid Mikaeli) berättade för människorna att kvannen avvärjde pest, neutraliserade verkan av olika gifter och gav ett långt liv.Kvanne är både grönsak, godis, läkeväxt, krydda, smakgivare, teört, snus och tobak. Samerna skattar den högt.

 Läs mer om kvanne

 

 

Årets ört 2013

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se