Aktuellt

 God Jul och Gott Nytt Örtaår

önskas alla medlemmar och örtintresserade

Nu laddar vi för en ny härlig säsong med massor av nya och gamla örter.

 

 Frölistan

Om du har fröer över, så skicka dem till Örtasällskapet. Vi håller som bäst på att göra en innehållsrik lista, som kommer till medlemmarna i början av nästa år. Vi är förstås beroende av att få fröer från medlemmarna, listan är ju ett slags byte av fröer mellan medlemmar. Efter det att medlemmarna fått några veckor på sig att beställa fröer öppnar vi upp den för allmänheten.

Den som skickat in fröer får beställa lika många sorter gratis, i övrig kostar fröpåsarna nästa år, dvs i jan-febr 2018, 15 kronor styck.


Skicka gärna ett mejl till mig, Lisbeth, lisbeth.flising@telia.com, där du berättar vilka frösorter du tänker skicka. Sedan kan du i lugn och ro packa och skicka de konkreta fröerna.

Mejlet behöver vi få före jul för att kunna sammanställa listan.

 

Örtens dag

Örtens dag var i år den 5 augusti (alltid den första lördagen i augusti). Det vore roligt och bra om så många som möjligt ville berätta vad ni gjorde denna dag. Om flera visar och berättar så kanske ännu fler får idéer till nästa gång.

 

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa gick i år till Dalsland och Dals Rostock.

Det blev en mycket trevlig och inspirerande resa! Lördagen tillbringade vi på Eventorps hallonodling, såg hallon och djur och fick veta Rostock och firade den 30-åriga örtagården. Massor av olika evenemang och trevligt sällskap. Läs mer i nästa Örtablad!

 

Nationell myntagrupp

I Göteborg är vi några som tycker att myntorna är spännande. De kan användas på så många olika sätt, och de flesta är dessutom väldigt lättodlade. Nackdel är att de hybridiserar och därmed är svåra att artbestämma. Naturligtvis skall vi försöka att hitta bra information om släktet myntor och lära oss mer om artbestämning. Vi skall byta myntor och recept med mynta och naturligtvis träffas.

Det lär finnas ett myntamuseum i Tyskland. En nationell myntasamling i Österrike och tre stycken i England. Några damer i Danmark har skrivit en bok om myntor. På Richters i Canada finns en man vid namn Jim Westerfield. Han har odlat fram flera nya hybrider. Kanske kan vi besöka någon eller några av dessa ställen.

Är du intresserad av att vara med i myntagruppen kontakta Jan Vinäng på email janvinang@hotmail.com.

 

 Indienresa med Svenska örtasällskapet år 2018

Indien är ett så spännande land, speciellt för oss som är örtintresserade. Inom ayurvedisk medicin använder man ca 3 000 olika örter.

 Här odlas också flera olika kryddor som; peppar, nejlikor, stjärnanis, vanilj, kanel, ajwain, ingefära, gurkmeja, muskot, kardemumma och gurkmeja. Bara för att nämna några. Här finns te- och gummiplantager.

Ett fantastiskt kök och är man vegetarian är blir man glatt överraskad av de stora utbudet av läckra rätter. Mängder med både frukt och grönsaker som vi inte kan köpa här hemma. Här finns också trevliga människor och härliga bad.

Min tanke är att vi skall lära oss mer om ayurveda, lära oss att laga indisk mat, njuta av sol, bad och olika sorters ayurvedisk massage. Har du lust finns det möjlighet att delta i olika former av yoga.

Indien är nästan som en kontinent och avstånden är därmed stora. Min tanke är att vi skall hålla oss till delstaterna Tamil och Kerala. Det senare kallas Guds eget land. Det kommer att bli Indien de light.

Vi skall besöka Krydd- och teodlingar och ett temuseum i Munar.  Där blommar Neelakurinji vart 12e år. Senast det skedde var år 2006. Den blommar så rikligt att kullarna lyser blålila. Tyvärr har den inte börjat blomma när vi är där.

Det spännande projektet Auroville fyller 50 år nästa år. Där tänkte jag att vi skall lära oss mer om odling och permakultur. Här finns möjlighet att, allt efter intresse, delta i en mängd föredrag och workshops. Vi skall besöka en spirulinafarm där de också gör medicinska preparat av t ex Brahmi (Bacopa monnieri), Neem (Azadirachata indica), Triphala som är en blandning av tre örter, Amla, Stevia och Shatavari (Asparagus racemocus). Vi kanske också kan besöka ett ysteri och ett ställe där de gör olika drycker med kombucha.

Det tredje resmålet är Kovalam eller Verkala där vi njuter av sol och bad. Även här finns det möjlighet att utöva eller lära yoga och ayurveda. Dessutom kommer vi att besöka Keralas provinshuvudstad Thiruvananthapuram där vi bl. a skall titta på tempel och palats

Tanken är att vi skall bo ganska enkelt för att få ner kostnaderna. Vi åker i mitten av januari och är borta i tre veckor.

Låter det spännande så hör av dig till mig så kommer jag att ge mer information.

Jan Vinäng  Email: janvinang@hotmail.com

 

Årsmötet den 1 april var en trevlig tillställning, själva årsmötet gick som smort. Inga problem. Sen fick vi föredrag av Trestadsgruppen kring 20-årsjubileet och av Efva Kinnerfors om huskurer. Intressanta och inspirerande. Därefter fick vi en guidad tur i den 100-åriga växthusen av Birgitta Strömstedt. Vi fick höra hur man numera tar hand om både växthus och trädgård.

Du kan läsa mer om årsmötet i nästa Örtablad.

 

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften!!!! Det är viktigt att alla betalar. Nu har vi ju skippat påminnelsen - för att spara porto. Kanske går du och väntar på den? Gör inte det - betala nu så att du får nummer 3 av Örtabladet!!!

Observera att medlemsavgiften för 2017 är höjd till 200 kronor!  Höjningen beror på ökande portokostnader för våra utskick.
 

Nyhetsbrev nr 1 2017 från Fritidsodlarna.
Här finner du nyhetsbrev nr 1 från FOR. Fritidsodlingens Riksorganisation. Fritidsodlarna är kanske ett bättre namn än FOR eftersom det förklarar vad organisationen står fö. Innehållet i nyhetsbreven ska återspegla vad Fritidsodlarna gör och vad som händer i odlingens omvärld.
Följ länken och läs Fritidsodlarnas första nyhetsbrev.

 

Hej Örtavänner i Östra Götaland!
Det blev för få som anmälde sig till mötet så nu sätter vi ett nytt datum. Lördagen 11 mars 2017 kl. 11.00
Vi ska prova på att använda lin och linberedning samt spinna och kanske prova på att väva lite med. Även lin är en ört.
Senare gör vi krämer till en lotion (ekologisk) för självkostnadspris (beroende på hur många vi är-desto billigare). Kanske inte alla känner för detta och då kostar det inget, förstås. Fler än tre personer gör vi en hudlotion med morotsexrakt och vid färre, en cupuacukräm.
För våra insamlade pengar som vi har sparat önskar vi åka till Kerstin Ljungqvist och sova över (vandrarhem) så vi kan se allt på Dals Rostock. Detta gäller sommaren i juli början, 2017.
Jag har kontaktat Kerstin. (Kanske fler från övriga landet vill vara med). Vi diskuterar detta. Vi har hennes bok Nyttans växter som vår ört"bibel" och har ett låneexemplar. Just nu lånar Linda Dahlström den. En önskan är att få åka till England omkring Manchesterområdet för att se på örtträdgårdar där. Vanessa är därifrån. Vi får se om det kan bli verklighet kanske 2018.
Välkomna till mig och samåk gärna. En soppa, bröd och kaffe/te med kaka finns till självkostnadspris. Gå in på www.hitta.se sök på Gudrun Lodin Vena för att finna fram.
Välkomna Gudrun

 

Frölistan

Nu är Örtasällskapets frölista ute bland medlemmarna och beställningarna strömmar in. Skynda dig att beställa, så du får, vad du önskar. Vissa frösorter har vi inte så mycket av, så de tar snabbt slut. Hur mycket vi har beror på, hur mycket frödonatorerna skickar in.
Här kommer ett tillägg till listan på frösorter, som kom in till oss, efter det att listan blev färdig.

Tillägg till frölistan
Allium aflatunense Kirgislök
Alcea rosea Stockros, röda blommor
Aster lateriflorus 'Horizontalis' Grenaster
Averrhoa carambola Karambola, stjärnfrukt
Capsicum baccatum 'Jamaican Bell' Bärpeppar
Cephalaria gigantea Jättevädd, gulvit
Chelone obliqua Lila sköldpaddsört
Daucus carota ssp carota Vildmorot
Helianthus annuus var. Giganteus Jättesolros
Ipomea purpurea 'Grandpa Ott' Purpurvinda
Lavatera trimestris Sommarmalva
Mahonia aquifolium Mahonia
Opuntia ficus-indica Fikonkaktus

Örtabladet på papper eller digitalt. Som de flesta vet, så har Örtasällskapet gått med förlust de sista två året, eftersom portot höjdes kraftigt. Vi behöver göra något. Diskussioner pågår i sällskapet och i styrelsen. NÄsta styrelsemöte kommer vi att ha som telefonmöte för att spara resekostnader.
Örtabladet kommer ut med fyra nummer och en frölista och detta kostar. Vi har fått förslag att ge ut bladet digitalt istället. Vissa tycker att det är bra eller närmast självklart, andra blir ledsna för att de då inte kommer att kunna läsa tidningen. Dessa varken kan eller vill ta sig till bibliotek (som kan ligga långt bort) för att läsa på skärm. Andra vill ha ett konkret Örtablad att spara och bläddra i, det blir inte detsamma med dokument på skärmen. Så vi funderar och diskuterar men har ännu ingen klar strategi. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, då vi kommer att ha Örtablad nummer 3 i flera versioner att titta på.

 

 

Du som bor i eller i närheten av Göteborg kan utbilda dig till fytoperapeut under 2017.
Vi har fått ett tips från Maud Strömbergson om detta och kanske är det reklam, men Maud var så entusiastisk över att Lisa Kock kommer till Göteborg att det kanske kan vara intressant ändå. Kursen är uppdelad på en grundkurs 23-24 februari 2017 och sedan delkurser för den som vill utbilda sig till fytoterapeut och få diplom. Kurserna kostar en del, 2700 kr per kurs eller 13000 för hela utbildningen. Vill du veta mer, ta kontakt med Nordiskt Näringscenter  www.naringscenter.se

Forskning kring malört Artemisia Mitt namn är Elisabet Vikeved och jag är doktorand på Uppsala Universitet på avdelningen för farmakognosi ( läran om naturprodukter vilka används som läkemedel eller vid framställning av läkemedel).
Jag håller just nu på med ett projekt som handlar om att hitta aktiva ämnen i olika arter av Artemisia (malört) mot en parasitsjukdom som heter Leishmaniasis. Därför är jag nu på jakt efter malört, och ska själv odla en del arter på min kolonilott.
Hursomhelst så kontaktar jag er är för att jag hitta fler personer som odlar malört och som kanske kan tänka sig att avvara lite växtmaterial i slutet av sommaren, då jag ska börja med forskningsprojektet. Jag är har precis ansökt om medlemskap i Svenska Örtsällskapet.
Med vänliga hälsningar
Elisabet Vikeved
PhD-student
Div. of Pharmacognosy, Dept. of  Medicinal Chemistry, Uppsala University
BMC Box 574,
SE 75123 Uppsala, Sweden
T
el: 018-471 4479

 

Örtagården i Vadstena
Skötseln och arrendet av örtagården kommer inom kort att övergå till Statens Fastighetsverk. Sällskapet Örtagårdens vänners hemsida och sida på Facebook stängs ner i månadsskiftet juni/juli.

Låna fröer på Biblioteket
Det är inte bara böcker du kan låna på biblioteket - nu kan vi också låna hem fröer. På Linköpings stadsbibliotek kan man numera låna hem fröer från ett särskilt fröbibliotek med temat "Rädda bin". Tanken är att låna hem fröer på våren, plantera dem under sommaren på balkongen eller i trädgården och sedan lämna tillbaka nya frön under hösten.
Främst handlar det om växter som främjar binas överlevnad och i fröbiblioteket kommer det att finnas information om bina och deras betydelse för naturen liksom boktips. Detta har vi fått veta via SVT Öst.Ni som bor i närheten av Linköping - ila dit!!! Vi andra får stöta på vårt eget bibliotek.

Årets ört!

Årets ört 2017 blev Libbsticka (Levisticum officinale). De nominerade var cikoria, fänkål, gåsört, koriander, kummin och libbsticka. Läs mera om libbsticka under fliken Årets ört.

 

Årets ört 2016 blev Blåbär. DE nominerade var kyndel, åbrodd, isop, en och blåbär. Läs mera om årets ört Blåbär under fliken Årets ört.

 

Årets ört 2015 var ringblomma! Läs mer om ringblomma här

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se