Aktuellt

 

 

ÅRETS ÖRT 2018 BLEV FLÄDER

Årets "ört" 2018 blev fläder, Sambucus nigra. Den är ingen ört i botanisk bemärkelse, men en mycket nyttig och användbar växt. Fläder fick överlägset flest röster, 68 stycken. Tvåan, salvia, fick 40 röster. Vi kommer att beskriva och berätta om fläder i Örtablad nummer 2.

 

 

KALLELSE

till Svenska Örtasällskapets årsmöte 2018

Lördag 7 april 2018 klockan 14.00

Örtagården i Söderköping (Skönbergagatan 18)

Motioner till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast 7 mars.

 

Ungefärligt program

12.00 Lunch som Söderköpings örtagårdsförening bjuder på – anmäl dig om du kommer

13.00 Promenad i Söderköping med byggnader, kanal, park och intressanta affärer

14.00 Årsmöte med sedvanligt innehåll. Den som önskar kan beställa dagordning möteshandlingar och/eller stadgar (dessa finns på hemsidan) från Lisbeth Flising, lisbeth.flising@telia.com eller 070 771 1141

15.00 Fika med lotteri

15.45 Söderköpings örtagårdsförening berättar om sin verksamhet

 

För att vi skall kunna beräkna lunch och fika ber vi att du/ni anmäler /dig/er till Lisbeth Flising lisbeth.flising@telia.com eller 0707711141. Har du allergi så meddela det. Naturligtvis går det bra att bara komma till årsmötet för den som så önskar.

Söderköpings örtagård ligger mitt inne i Söderköping, mellan gatorna Bjelkegatan och Skönbergagatan. Inte långt från Söderköpings brunn. Örtagården kommer att vara öppen och bemannad under lördagen.

Om Söderköping och örtagården

Örtagården grundades i slutet av 1980-talet. Några eldsjälar bildade en örtagårdsförening och lade ner mycket arbete både på att få använda just den platsen och att röja upp och plantera, när de väl fått klartecken. Under åren har man haft aktiviteter, som äppelkokarkväll, flaggfrukost, torgförsäljning, resor, studiecirklar, örtkryddade kvällar, papperstillverkning, salvekok och utflykter. Man har också haft Café Rosendoft och marknadsdagar med skördefest, plantauktion och örtagårdsdagar med underhållning, provsmakning och bukettävling. Skolklasser har kommit på besök och fått guiding av Brita Torstensson och Sonja Hagström utklädda till "lekbroder Bängt" (munk samt heliga Birgittas skyddsling) och "moster Lovis" (klok gumma från 1800-talet). De berättade skrönor och fakta om vartannat.

Söderköping är en fin liten stad med mycket gamla anor, ända från 900-talet. Mellan 900 och 1130 var staden en kommersiell knutpunkt på grund av vattenlederna. Under 1100- och 1200-talen växte staden rejält och blev en betydande handelsplats. Det går två vattenleder parallellt genom stadskärnan. Den ena är Göta kanal och på grund av den andra fick Söderköping sin storhetstid. Förr var den en viktig vattenled, men numera är den mer en å eftersom marken har höjts genom århundradena. Vattenleden går långt in i staden och här kunde man förr frakta gods utan omlastning. I stadskärnan känns historiens vingslag men också en tydlig framtidstro och företagaranda. Både småskalighet, stora visioner och nytänkande. Söderköpings Brunn är Sveriges näst äldsta bolag, efter Stora Kopparbergs Bergslags Ab, som är äldre. Det lär finnas ett aktiebrev från år 1100. Ursprunget är Ragnhildskällans hälsosamma vatten, som människor vallfärdade hit för att dricka och tvätta sig i. Idag har Söderköpings Brunn hotellverksamhet, spa, restaurang och båtfärder. I Söderköping finns Sveriges äldsta bokhandel, den startades redan 1815. Den drivs av riktiga entusiaster och har en rejäl antikvariatdel. Och här finns en skoaffär från 1910. Husen där Madicken-filmerna spelades in finns kvar och kan beskådas.

Rådhustorget med sitt iögonenfallande klocktorn med gångbana runt tornet högt där uppe är ett blickfång. Den äldsta delen av staden är mycket intressant. "Kvarteret hospitalstugorna 4" står det på en skylt. "Arkeologiska undersökningar visar att det finns äldre murar under huset." I staden finns många skulpturer av olika slag, t.ex Skvala, Sorl och Larma, gjorda av Mikael Lundberg. De är gjorda i aluminium, brons och mässing. På en annan skylt står det "Biskop Hans Brask har enl. traditionen haft tryckeri i detta hus 1523-1526".

Så finns ju förstås Smultrontället som nog är Sveriges mest kända glassrestaurang. Den öppnades 1982 och ligger vid Göta Kanal. Tyvärr har den inte öppnat för säsongen den 7 april.

 

Hjärtligt välkomna!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frölistan är färdig!


En fullspäckad frölista har nu skickats ut till alla medlemmar. Nu har den även lagts ut här på hemsidan så även icke-medlemmar kan beställa. Gå in under fliken Frölistan för mer info. 

Översättningslistan från svenska till latin finns här.

 God Jul och Gott Nytt Örtaår

önskas alla medlemmar och örtintresserade. Nu laddar vi för en ny härlig säsong med massor av nya och gamla örter.

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa 2017 gick till Dalsland och Dals Rostock.

Det blev en mycket trevlig och inspirerande resa! Lördagen tillbringade vi på Eventorps hallonodling, såg hallon och djur och fick veta Rostock och firade den 30-åriga örtagården. Massor av olika evenemang och trevligt sällskap. Läs mer i nästa Örtablad!

Nationell myntagrupp

I Göteborg är vi några som tycker att myntorna är spännande. De kan användas på så många olika sätt, och de flesta är dessutom väldigt lättodlade. Nackdel är att de hybridiserar och därmed är svåra att artbestämma. Naturligtvis skall vi försöka att hitta bra information om släktet myntor och lära oss mer om artbestämning. Vi skall byta myntor och recept med mynta och naturligtvis träffas.

Det lär finnas ett myntamuseum i Tyskland. En nationell myntasamling i Österrike och tre stycken i England. Några damer i Danmark har skrivit en bok om myntor. På Richters i Canada finns en man vid namn Jim Westerfield. Han har odlat fram flera nya hybrider. Kanske kan vi besöka någon eller några av dessa ställen.

Är du intresserad av att vara med i myntagruppen kontakta Jan Vinäng på email janvinang@hotmail.com.

 

 Indienresa med Svenska örtasällskapet år 2018

Indien är ett så spännande land, speciellt för oss som är örtintresserade. Inom ayurvedisk medicin använder man ca 3 000 olika örter.

 Här odlas också flera olika kryddor som; peppar, nejlikor, stjärnanis, vanilj, kanel, ajwain, ingefära, gurkmeja, muskot, kardemumma och gurkmeja. Bara för att nämna några. Här finns te- och gummiplantager.

Ett fantastiskt kök och är man vegetarian är blir man glatt överraskad av de stora utbudet av läckra rätter. Mängder med både frukt och grönsaker som vi inte kan köpa här hemma. Här finns också trevliga människor och härliga bad.

Min tanke är att vi skall lära oss mer om ayurveda, lära oss att laga indisk mat, njuta av sol, bad och olika sorters ayurvedisk massage. Har du lust finns det möjlighet att delta i olika former av yoga.

Indien är nästan som en kontinent och avstånden är därmed stora. Min tanke är att vi skall hålla oss till delstaterna Tamil och Kerala. Det senare kallas Guds eget land. Det kommer att bli Indien de light.

Vi skall besöka Krydd- och teodlingar och ett temuseum i Munar.  Där blommar Neelakurinji vart 12e år. Senast det skedde var år 2006. Den blommar så rikligt att kullarna lyser blålila. Tyvärr har den inte börjat blomma när vi är där.

Det spännande projektet Auroville fyller 50 år nästa år. Där tänkte jag att vi skall lära oss mer om odling och permakultur. Här finns möjlighet att, allt efter intresse, delta i en mängd föredrag och workshops. Vi skall besöka en spirulinafarm där de också gör medicinska preparat av t ex Brahmi (Bacopa monnieri), Neem (Azadirachata indica), Triphala som är en blandning av tre örter, Amla, Stevia och Shatavari (Asparagus racemocus). Vi kanske också kan besöka ett ysteri och ett ställe där de gör olika drycker med kombucha.

Det tredje resmålet är Kovalam eller Verkala där vi njuter av sol och bad. Även här finns det möjlighet att utöva eller lära yoga och ayurveda. Dessutom kommer vi att besöka Keralas provinshuvudstad Thiruvananthapuram där vi bl. a skall titta på tempel och palats

Tanken är att vi skall bo ganska enkelt för att få ner kostnaderna. Vi åker i mitten av januari och är borta i tre veckor.

Låter det spännande så hör av dig till mig så kommer jag att ge mer information.

Jan Vinäng  Email: janvinang@hotmail.com

 
 

Örtabladet på papper eller digitalt. Som de flesta vet, så har Örtasällskapet gått med förlust de sista två året, eftersom portot höjdes kraftigt. Vi behöver göra något. Diskussioner pågår i sällskapet och i styrelsen. NÄsta styrelsemöte kommer vi att ha som telefonmöte för att spara resekostnader.

Örtabladet kommer ut med fyra nummer och en frölista och detta kostar. Vi har fått förslag att ge ut bladet digitalt istället. Vissa tycker att det är bra eller närmast självklart, andra blir ledsna för att de då inte kommer att kunna läsa tidningen. Dessa varken kan eller vill ta sig till bibliotek (som kan ligga långt bort) för att läsa på skärm. Andra vill ha ett konkret Örtablad att spara och bläddra i, det blir inte detsamma med dokument på skärmen. Så vi funderar och diskuterar men har ännu ingen klar strategi. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, då vi kommer att ha Örtablad nummer 3 i flera versioner att titta på.

 

Årets ört!

Fläder

Årets ört 2018 blev Fläder! Du kan läsa mer under fliken årets ört. 

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se