Aktuellt

 

 

Under slutet av 2018 hoppas Svenska Örtasällskapet kunna publicera en ny webbsida.

Vi hoppas att ni har tålamod att vänta på den nya webbsidan, samt har överseende med att nuvarande webbsida är lite dåligt uppdaterad.

 

 

ÅRETS ÖRT 2018 BLEV FLÄDER

Årets "ört" 2018 blev fläder, Sambucus nigra. Den är ingen ört i botanisk bemärkelse, men en mycket nyttig och användbar växt. Fläder fick överlägset flest röster, 68 stycken. Tvåan, salvia, fick 40 röster. Vi kommer att beskriva och berätta om fläder i Örtablad nummer 3.

Om du vill läsa om fläder redan nu så googla på Lilla Tidningen Söderköping. Där har Rose-Marie Wilkinson skrivit en intressant och innehållsrik krönika om Fläder i majnumret. LÄS DEN!

 

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa gick i år till Värmland.

 

Resan gick till Rottneros Park i Fryksdalen men även över höjderna till Brunnsberg i västra delarna av Värmland. En tidigare forskningsstation för skogsplantor som idag är Skandinaviens första Spirulinafarm är vårt resmål.

 

Så här såg programmet ut och du kan läsa om resan i nummer 3 av Örtabladet 2018

 

Lördag 21/7:

Vi träffas vid Rottneros Park.

Klockan 11.00 guidar Annelie Johansson oss och berättar om "Mätt på en plätt".

Projektet Mätt på en plätt är en husbehovsodling på 200 kvadratmeter. Räcker ytan för

att försörja en person med grönsaker, rotsaker och baljväxter under ett år? Det ska Annelie

undersöka under odlingsåret 2018. Annelie kommer även att berätta om tillverkning av

biokol som hon använder på plätten.

 

Efter en timmes guidning får var och en utforska Rottneros Park, en unik skulpturpark med sköna naturrum och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Det finns även idé-trädgårdar och en örtagård. I parkens café finns förutom gott fikabröd även goda smörgåsar och pajer.

 

Vägbeskrivning: Följ riksväg 45 norrut mot Sunne. Rottneros Park ligger ca 7 mil från Karlstad.

Koordinaterna för din GPS N 59° 48.052 E 13° 7.490

www.rottnerospark.se

 

På eftermiddagen finns det tid för att checka in på valt boende. Senare på eftermiddagen är vi välkomna till två medlemmars trädgårdar i Gräsmark, belägna på norra sidan Grässjön.

Vägbeskrivning meddelas i Rottneros Park. Vi trivs och umgås och pratar örter och odling. Kvällen avslutas med knytkalas.

 

Söndag 22/7:

Kl 11.00 Guidad visning (ca två timmar) på Ebbas Alger AB, Brunnsberg forskningsstation i Brunskog. Spirulina innehåller mer protein än något annat livsmedel på jorden, mer kalcium än helmjölk, mer betakaroten än morötter, mer kalium än bananer, mer järn än spenat. Den är rik på zink, A B C D E & K vitaminer och mycket, mycket mer. Enligt NASA motsvarar 1 kg spirulina lika mycket näring som 1 ton blandade grönsaker! Världens bästa livsmedel för framtiden. I guidningen ingår provsmakning och information hur man använder Spirulina. Det finns även möjlighet att handla i gårdsbutiken. På webbsidan tipsas om att ha med kylväska om man köper frysta varor.

Ebbas Alger AB www.ebbasalger.se

 

Vägbeskrivning: Brunsberg Forskningsstationen 1 671 94 Brunskog

 

Mer att uppleva på söndag eftermiddag.

Om du vill stanna och se mer så är här två förslag på aktiviteter.

Gammelvala i Brunskog

Gammelvala 21/7 - 28/7 - den gamla världens vecka. Åtta dagar då vi moderna människor får en chans att njuta av ljuden och dofterna från naturahushållningens tid i Brunskog, Värmland.

På hembygdsgården finns ett trettiotal byggnader från 1700-talet och framåt och under veckan sjuder området av liv när ca 500 ideella arbetare ser till att bjuda besökarna på en historisk upplevelse utöver det vanliga. Här visas hantverkstekniker och traditioner som fanns förr, till exempel kvinnor som kardar och spinner ull, stickar och syr kläder, bakar tunnbröd, bereder lin, växtfärgar garn, kärnar smör. Män som sköter milan, bränner tjära, slår rep, sågar bräder och mycket mer. Trädgårdsinspiration på Tunet. Årets tema är "Trädgården i ett historiskt perspektiv"

Öppet 12.00-18.30 www.gammelvala.se/gammelvala/program-2017 (gäller 2018 !)

 

 Klässbols Linneväveri

Klässbols linneväveri är ett familjeföretag med anor ifrån sent 1800-tal. Produktionen är belägen i Klässbol utanför Arvika i Värmland, där det även finns butik med fullt sortimentet samt café på sommarhalvåret. Klässbols och lin är lika med kvalitet och det finns produkter för alla rum.

www.klassbols.se

I Klässbol finns även fler besöksmål och sevärdheter. Till exempel kaffekvarnen, som är en del av Klässbols linneväveri. Men även Klässbols konfektyr, där man själv får vara med och tillverka godis. Det finns mycket natur och på sommaren kan man bada vid stranden i hamnen.

 

Om årsmötet kan du läsa i Örtabladet nummer 2 

 

KALLELSE

till Svenska Örtasällskapets årsmöte 2018

Lördag 7 april 2018 klockan 14.00

Örtagården i Söderköping (Skönbergagatan 18)

Motioner till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast 7 mars.

 

Ungefärligt program

12.00 Lunch som Söderköpings örtagårdsförening bjuder på – anmäl dig om du kommer

13.00 Promenad i Söderköping med byggnader, kanal, park och intressanta affärer

14.00 Årsmöte med sedvanligt innehåll. Den som önskar kan beställa dagordning möteshandlingar och/eller stadgar (dessa finns på hemsidan) från Lisbeth Flising, lisbeth.flising@telia.com eller 070 771 1141

15.00 Fika med lotteri

15.45 Söderköpings örtagårdsförening berättar om sin verksamhet

 

För att vi skall kunna beräkna lunch och fika ber vi att du/ni anmäler /dig/er till Lisbeth Flising lisbeth.flising@telia.com eller 0707711141. Har du allergi så meddela det. Naturligtvis går det bra att bara komma till årsmötet för den som så önskar.

Söderköpings örtagård ligger mitt inne i Söderköping, mellan gatorna Bjelkegatan och Skönbergagatan. Inte långt från Söderköpings brunn. Örtagården kommer att vara öppen och bemannad under lördagen.

Om Söderköping och örtagården

Örtagården grundades i slutet av 1980-talet. Några eldsjälar bildade en örtagårdsförening och lade ner mycket arbete både på att få använda just den platsen och att röja upp och plantera, när de väl fått klartecken. Under åren har man haft aktiviteter, som äppelkokarkväll, flaggfrukost, torgförsäljning, resor, studiecirklar, örtkryddade kvällar, papperstillverkning, salvekok och utflykter. Man har också haft Café Rosendoft och marknadsdagar med skördefest, plantauktion och örtagårdsdagar med underhållning, provsmakning och bukettävling. Skolklasser har kommit på besök och fått guiding av Brita Torstensson och Sonja Hagström utklädda till "lekbroder Bängt" (munk samt heliga Birgittas skyddsling) och "moster Lovis" (klok gumma från 1800-talet). De berättade skrönor och fakta om vartannat.

Söderköping är en fin liten stad med mycket gamla anor, ända från 900-talet. Mellan 900 och 1130 var staden en kommersiell knutpunkt på grund av vattenlederna. Under 1100- och 1200-talen växte staden rejält och blev en betydande handelsplats. Det går två vattenleder parallellt genom stadskärnan. Den ena är Göta kanal och på grund av den andra fick Söderköping sin storhetstid. Förr var den en viktig vattenled, men numera är den mer en å eftersom marken har höjts genom århundradena. Vattenleden går långt in i staden och här kunde man förr frakta gods utan omlastning. I stadskärnan känns historiens vingslag men också en tydlig framtidstro och företagaranda. Både småskalighet, stora visioner och nytänkande. Söderköpings Brunn är Sveriges näst äldsta bolag, efter Stora Kopparbergs Bergslags Ab, som är äldre. Det lär finnas ett aktiebrev från år 1100. Ursprunget är Ragnhildskällans hälsosamma vatten, som människor vallfärdade hit för att dricka och tvätta sig i. Idag har Söderköpings Brunn hotellverksamhet, spa, restaurang och båtfärder. I Söderköping finns Sveriges äldsta bokhandel, den startades redan 1815. Den drivs av riktiga entusiaster och har en rejäl antikvariatdel. Och här finns en skoaffär från 1910. Husen där Madicken-filmerna spelades in finns kvar och kan beskådas.

Rådhustorget med sitt iögonenfallande klocktorn med gångbana runt tornet högt där uppe är ett blickfång. Den äldsta delen av staden är mycket intressant. "Kvarteret hospitalstugorna 4" står det på en skylt. "Arkeologiska undersökningar visar att det finns äldre murar under huset." I staden finns många skulpturer av olika slag, t.ex Skvala, Sorl och Larma, gjorda av Mikael Lundberg. De är gjorda i aluminium, brons och mässing. På en annan skylt står det "Biskop Hans Brask har enl. traditionen haft tryckeri i detta hus 1523-1526".

Så finns ju förstås Smultrontället som nog är Sveriges mest kända glassrestaurang. Den öppnades 1982 och ligger vid Göta Kanal. Tyvärr har den inte öppnat för säsongen den 7 april.

 

Hjärtligt välkomna!!!

 

 

 

Frölistan är färdig!


En fullspäckad frölista har nu skickats ut till alla medlemmar. Nu har den även lagts ut här på hemsidan så även icke-medlemmar kan beställa. Gå in under fliken Frölistan för mer info. 

Översättningslistan från svenska till latin finns här.

 God Jul och Gott Nytt Örtaår

önskas alla medlemmar och örtintresserade. Nu laddar vi för en ny härlig säsong med massor av nya och gamla örter.

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa 2017 gick till Dalsland och Dals Rostock.

Det blev en mycket trevlig och inspirerande resa! Lördagen tillbringade vi på Eventorps hallonodling, såg hallon och djur och fick veta Rostock och firade den 30-åriga örtagården. Massor av olika evenemang och trevligt sällskap. Läs mer i nästa Örtablad!

Nationell myntagrupp

I Göteborg är vi några som tycker att myntorna är spännande. De kan användas på så många olika sätt, och de flesta är dessutom väldigt lättodlade. Nackdel är att de hybridiserar och därmed är svåra att artbestämma. Naturligtvis skall vi försöka att hitta bra information om släktet myntor och lära oss mer om artbestämning. Vi skall byta myntor och recept med mynta och naturligtvis träffas.

Det lär finnas ett myntamuseum i Tyskland. En nationell myntasamling i Österrike och tre stycken i England. Några damer i Danmark har skrivit en bok om myntor. På Richters i Canada finns en man vid namn Jim Westerfield. Han har odlat fram flera nya hybrider. Kanske kan vi besöka någon eller några av dessa ställen.

Är du intresserad av att vara med i myntagruppen kontakta Jan Vinäng på email janvinang@hotmail.com.

 

 Indienresa med Svenska örtasällskapet år 2018

Indien är ett så spännande land, speciellt för oss som är örtintresserade. Inom ayurvedisk medicin använder man ca 3 000 olika örter.

 Här odlas också flera olika kryddor som; peppar, nejlikor, stjärnanis, vanilj, kanel, ajwain, ingefära, gurkmeja, muskot, kardemumma och gurkmeja. Bara för att nämna några. Här finns te- och gummiplantager.

Ett fantastiskt kök och är man vegetarian är blir man glatt överraskad av de stora utbudet av läckra rätter. Mängder med både frukt och grönsaker som vi inte kan köpa här hemma. Här finns också trevliga människor och härliga bad.

Min tanke är att vi skall lära oss mer om ayurveda, lära oss att laga indisk mat, njuta av sol, bad och olika sorters ayurvedisk massage. Har du lust finns det möjlighet att delta i olika former av yoga.

Indien är nästan som en kontinent och avstånden är därmed stora. Min tanke är att vi skall hålla oss till delstaterna Tamil och Kerala. Det senare kallas Guds eget land. Det kommer att bli Indien de light.

Vi skall besöka Krydd- och teodlingar och ett temuseum i Munar.  Där blommar Neelakurinji vart 12e år. Senast det skedde var år 2006. Den blommar så rikligt att kullarna lyser blålila. Tyvärr har den inte börjat blomma när vi är där.

Det spännande projektet Auroville fyller 50 år nästa år. Där tänkte jag att vi skall lära oss mer om odling och permakultur. Här finns möjlighet att, allt efter intresse, delta i en mängd föredrag och workshops. Vi skall besöka en spirulinafarm där de också gör medicinska preparat av t ex Brahmi (Bacopa monnieri), Neem (Azadirachata indica), Triphala som är en blandning av tre örter, Amla, Stevia och Shatavari (Asparagus racemocus). Vi kanske också kan besöka ett ysteri och ett ställe där de gör olika drycker med kombucha.

Det tredje resmålet är Kovalam eller Verkala där vi njuter av sol och bad. Även här finns det möjlighet att utöva eller lära yoga och ayurveda. Dessutom kommer vi att besöka Keralas provinshuvudstad Thiruvananthapuram där vi bl. a skall titta på tempel och palats

Tanken är att vi skall bo ganska enkelt för att få ner kostnaderna. Vi åker i mitten av januari och är borta i tre veckor.

Låter det spännande så hör av dig till mig så kommer jag att ge mer information.

Jan Vinäng  Email: janvinang@hotmail.com

 
 

Örtabladet på papper eller digitalt. Som de flesta vet, så har Örtasällskapet gått med förlust de sista två året, eftersom portot höjdes kraftigt. Vi behöver göra något. Diskussioner pågår i sällskapet och i styrelsen. NÄsta styrelsemöte kommer vi att ha som telefonmöte för att spara resekostnader.

Örtabladet kommer ut med fyra nummer och en frölista och detta kostar. Vi har fått förslag att ge ut bladet digitalt istället. Vissa tycker att det är bra eller närmast självklart, andra blir ledsna för att de då inte kommer att kunna läsa tidningen. Dessa varken kan eller vill ta sig till bibliotek (som kan ligga långt bort) för att läsa på skärm. Andra vill ha ett konkret Örtablad att spara och bläddra i, det blir inte detsamma med dokument på skärmen. Så vi funderar och diskuterar men har ännu ingen klar strategi. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, då vi kommer att ha Örtablad nummer 3 i flera versioner att titta på.

 

Årets ört!

Fläder

Årets ört 2018 blev Fläder! Du kan läsa mer under fliken årets ört. 

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se