Aktuellt

 

Nationell myntagrupp

I Göteborg är vi några som tycker att myntorna är spännande. De kan användas på så många olika sätt, och de flesta är dessutom väldigt lättodlade. Nackdel är att de hybridiserar och därmed är svåra att artbestämma. Naturligtvis skall vi försöka att hitta bra information om släktet myntor och lära oss mer om artbestämning. Vi skall byta myntor och recept med mynta och naturligtvis träffas.

Det lär finnas ett myntamuseum i Tyskland. En nationell myntasamling i Österrike och tre stycken i England. Några damer i Danmark har skrivit en bok om myntor. På Richters i Canada finns en man vid namn Jim Westerfield. Han har odlat fram flera nya hybrider. Kanske kan vi besöka någon eller några av dessa ställen.

Är du intresserad av att vara med i myntagruppen kontakta Jan Vinäng på email janvinang@hotmail.com.

 

 

 Aktiviteter med Länsstyrelsen försommaren 2017

Spisa smaker AB. Sallats- och örtodlingens hemliga värld i

Tematräff

Spisa Smaker AB i Ellös på Orust är ett av fyra stora växthusföretag i landet som krukodlar sallat och örter. Det är avancerade datorstyrda system där fröna gros i ena ändan och en färdig produkt i påse kommer ut i andra. Samtidigt är odlingen KRAV- ekologisk och man gör den allt mer miljövänlig. Föreläsare är Jonna Hansson försäljningschef på Spisa Smaker AB

Plats och tid

Spisa Smaker AB, Slätthultsvägen 36, Ellös den 1 juni kl 13 – 16

Anmälan senast 26 maj (kursnr 2116.) till https://jordbruksverket.pingpong.se/oppenkatalog OBS se Nya anmälningsrutiner på nästa sida!.

Kursavgift

200 kr exkl moms, inkl lättare förtäring, provsmakning och kursdokumentation

Frågor

Anders Ryberg 010-2244568 anders.ryberg@lansstyrelsen.se

 

Vi lär oss göra tempeh på svenska råvaror i Kurs

I det gamla väveriet i Uddebo nära Tranemo gör Stina och Karlin tempeh, ett proteinrikt och välsmakande livsmedel. I ursprungslandet Indonesien tillverkas tempeh av sojabönor ympade med ett svampmycel som startar fermenteringen. I Uddebo använder man svenska råvaror som gula ärter och sötlupin. Föreläsare är Stina Kullingsjö och Karlin De Temmer-man.

Plats och tid

Väveriet, Kilavägen 12, Uddebo den 14 juni kl 17–21

Anmälan senast 7 juni (kursnr 2125) till https://jordbruksverket.ping-pong.se/oppenkatalog OBS se Nya anmälningsrutiner på nästa sida!.

Kursavgift

500 kr exkl moms, inkl fika, mat, råvaror och kursdokumentation

Frågor

Anders Ryberg 010-2244568 anders.ryberg@lansstyrelsen.se Adress: Landsbygdsenheten, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Box 496, 503 13 BORÅS Tel: (växel) 031-60 50 00 Webbplats: www.lansstyrelsen.se/vastragotaland Adress: Landsbygdsavdelningen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 403 40 Göteborg Tel: (växel) 010-224 40 00 Webbplats: www.lansstyrelsen.se/vastragotaland

GreveGarden pionjärer på Grön rehabilitering i Tematräff

Elisabeth G Wahlgren är vård- och trädgårdsutbildad och driver en stor verksamhet med Grön rehabilitering på GreveGarden utanför Lidköping. En redan omfattande anläggning har nyligen byggts ut. Här bedrivs även forskning samtidigt som projektanslag ger de ekonomiska förutsättningarna. Föreläsare är Elisabeth G Wahlgren

Plats och tid

GreveGarden, Norra Härene, Lidkö-ping den 21 juni kl 14-17

Anmälan senast 14 juni (kursnr 2115) till https://jordbruksverket.pingpong.se/oppenkatalog OBS se Nya anmälningsrutiner på denna sida!.

Kursavgift

200 kr exkl moms, inkl lättare förtäring och kursdokumentation

Frågor

Anders Ryberg 010-2244568

anders.ryberg@lansstyrelsen.se

 

Nya anmälningsrutiner

Du gör din anmälan via Jordbruksverkets nya system Ping Pong. Använd länken: https://jordbruksverket.pingpong.se/oppenkatalog Sök på kursnumret eller kursens namn för att komma direkt till kursen. Söker du på Västra Götaland ser du alla kurser i länet. Är det första gången du anmäler dig till en kurs via Ping Pong väljer du "skapa konto" för att registrera dina personuppgifter. Om du redan har registrerat ett konto väljer du "logga in". Avgiften är exklusive moms och faktureras i efterhand. OBS! Vi vill inte missa någon del-tagare och kan du av något skäl inte anmäla dig via Ping Pong? Skicka din anmälan till: anders.ryberg@lansstyrelsen.se Information: Anders Ryberg 010-224 45 68 OBS!

 

 

 Indienresa med Svenska örtasällskapet år 2018

Indien är ett så spännande land, speciellt för oss som är örtintresserade. Inom ayurvedisk medicin använder man ca 3 000 olika örter.

 Här odlas också flera olika kryddor som; peppar, nejlikor, stjärnanis, vanilj, kanel, ajwain, ingefära, gurkmeja, muskot, kardemumma och gurkmeja. Bara för att nämna några. Här finns te- och gummiplantager.

Ett fantastiskt kök och är man vegetarian är blir man glatt överraskad av de stora utbudet av läckra rätter. Mängder med både frukt och grönsaker som vi inte kan köpa här hemma. Här finns också trevliga människor och härliga bad.

Min tanke är att vi skall lära oss mer om ayurveda, lära oss att laga indisk mat, njuta av sol, bad och olika sorters ayurvedisk massage. Har du lust finns det möjlighet att delta i olika former av yoga.

Indien är nästan som en kontinent och avstånden är därmed stora. Min tanke är att vi skall hålla oss till delstaterna Tamil och Kerala. Det senare kallas Guds eget land. Det kommer att bli Indien de light.

Vi skall besöka Krydd- och teodlingar och ett temuseum i Munar.  Där blommar Neelakurinji vart 12e år. Senast det skedde var år 2006. Den blommar så rikligt att kullarna lyser blålila. Tyvärr har den inte börjat blomma när vi är där.

Det spännande projektet Auroville fyller 50 år nästa år. Där tänkte jag att vi skall lära oss mer om odling och permakultur. Här finns möjlighet att, allt efter intresse, delta i en mängd föredrag och workshops. Vi skall besöka en spirulinafarm där de också gör medicinska preparat av t ex Brahmi (Bacopa monnieri), Neem (Azadirachata indica), Triphala som är en blandning av tre örter, Amla, Stevia och Shatavari (Asparagus racemocus). Vi kanske också kan besöka ett ysteri och ett ställe där de gör olika drycker med kombucha.

Det tredje resmålet är Kovalam eller Verkala där vi njuter av sol och bad. Även här finns det möjlighet att utöva eller lära yoga och ayurveda. Dessutom kommer vi att besöka Keralas provinshuvudstad Thiruvananthapuram där vi bl. a skall titta på tempel och palats

Tanken är att vi skall bo ganska enkelt för att få ner kostnaderna. Vi åker i mitten av januari och är borta i tre veckor.

Låter det spännande så hör av dig till mig så kommer jag att ge mer information.

Jan Vinäng  Email: janvinang@hotmail.com

 

Hej vänner i Östra Götaland!

Här här ett förslag till ett program i Torshult den 11 juni?

Vi samlas kl. 11 och går en trädgårdsrunda med ett djupdyk i kulturhistorien med fokus omkring rosens betydelse i örtagård och kålgård igenom tiderna. Våra enkla rosenfält med okulerade och egenproducerade rosor samt örtagården kommer att visas och det finns krukade sällsynta plantor med spännande historier till försäljning till rimliga priser.

Bland annat finns rosa Sancta, rosa Carolina ssp, Finlands vita ros (alba plena), kanelros (majalis foecundissima plena), igelkottrosen, multiflora Thunbergii och Rosa Damascena, Ispahan?.samt en hel räcka vildrosor och Burnetrosor som tex Single Cherry och Single Blush.

Det kommer att serveras alkoholfri förfriskning som är smaksatta från Skafferiet, Trädgården i Torshult. Bla finns hemmabakat rågbröd med roskraft, pimpinellörtsalt, Korporje-te osv.
Blir det tillräckligt med folk gör vi en expedition med apostlarnas hästar till vår utvidgade hage/Extended garden, 15 min. till Torshults åar och hasselskogar.

Tema på rundan blir ätliga nyttoväxter och örtväxter i skogen.

Ta med lupp, anteckningsblock och kikare,

Mötet fortsätter efter örtasällskapets dagordning med Gudrun och så avslutar vi med diskussioner och kaffe, te och choklad med örttema avec.

Jag förbehåller mig med ev. programändringar: Ros- och trädgårdsexpert Christer Jonsson, vise ordf. i SRS och ledare för sydostrosen önskar delta om vi blir fler än 15 personer.

Så välkomna och anmäl er snarast till Svein: svein.osen@telia.com

 

Att hitta hit: hitta.se?svein osen torshult

 

 

 

Årsmötet den 1 april var en trevlig tillställning, själva årsmötet gick som smort. Inga problem. Sen fick vi föredrag av Trestadsgruppen kring 20-årsjubileet och av Efva Kinnerfors om huskurer. Intressanta och inspirerande. Därefter fick vi en guidad tur i den 100-åriga växthusen av Birgitta Strömstedt. Vi fick höra hur man numera tar hand om både växthus och trädgård.

Du kan läsa mer om årsmötet i nästa Örtablad.

 

Kallelse till Svenska Örtasällskapets årsmöte 2017 

Lördagen den 1 april 2017 klockan 11.00

Hantverkshuset på Restad gård i Vänersborg.

OBS! Motioner till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast 30 dagar före årsmötet

 Hållpunkter för dagen.
Kl 11.00 Årsmöte med sedvanligt innehåll. Den som önskar kan beställa dagordning eller stadgar (dessa finns på hemsidan) från Lisbeth Flising lisbeth.flising@telia.com
Kl 12.00 Fika med lotteri och bildspel där lokalgruppen Trestad berättar om sin verksamhet
Kl 12.45 Föreläsning om några olika huskurer av Efva Kinnerfors
Kl 13.15 Promenad till ett av Sveriges äldsta växthus.  Växthusen är från  början på 1900 talet, då mentalsjukhuset byggdes. Drivs idag av fängelserna Brinkeberg och Östragård.
Kl 13.30 Visning av växthusen och avslutning.

 

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften!!!! Det är viktigt att alla betalar. Nu har vi ju skippat påminnelsen - för att spara porto. Kanske går du och väntar på den? Gör inte det - betala nu så att du får nummer 2 av Örtabladet!!!

Observera att medlemsavgiften för 2017 är höjd till 200 kronor!  Höjningen beror på ökande portokostnader för våra utskick.
 

Nyhetsbrev nr 1 2017 från Fritidsodlarna.
Här finner du nyhetsbrev nr 1 från FOR. Fritidsodlingens Riksorganisation. Fritidsodlarna är kanske ett bättre namn än FOR eftersom det förklarar vad organisationen står fö. Innehållet i nyhetsbreven ska återspegla vad Fritidsodlarna gör och vad som händer i odlingens omvärld.
Följ länken och läs Fritidsodlarnas första nyhetsbrev.

 

Hej Örtavänner i Östra Götaland!
Det blev för få som anmälde sig till mötet så nu sätter vi ett nytt datum. Lördagen 11 mars 2017 kl. 11.00
Vi ska prova på att använda lin och linberedning samt spinna och kanske prova på att väva lite med. Även lin är en ört.
Senare gör vi krämer till en lotion (ekologisk) för självkostnadspris (beroende på hur många vi är-desto billigare). Kanske inte alla känner för detta och då kostar det inget, förstås. Fler än tre personer gör vi en hudlotion med morotsexrakt och vid färre, en cupuacukräm.
För våra insamlade pengar som vi har sparat önskar vi åka till Kerstin Ljungqvist och sova över (vandrarhem) så vi kan se allt på Dals Rostock. Detta gäller sommaren i juli början, 2017.
Jag har kontaktat Kerstin. (Kanske fler från övriga landet vill vara med). Vi diskuterar detta. Vi har hennes bok Nyttans växter som vår ört"bibel" och har ett låneexemplar. Just nu lånar Linda Dahlström den. En önskan är att få åka till England omkring Manchesterområdet för att se på örtträdgårdar där. Vanessa är därifrån. Vi får se om det kan bli verklighet kanske 2018.
Välkomna till mig och samåk gärna. En soppa, bröd och kaffe/te med kaka finns till självkostnadspris. Gå in på www.hitta.se sök på Gudrun Lodin Vena för att finna fram.
Välkomna Gudrun

 

Frölistan

Nu är Örtasällskapets frölista ute bland medlemmarna och beställningarna strömmar in. Skynda dig att beställa, så du får, vad du önskar. Vissa frösorter har vi inte så mycket av, så de tar snabbt slut. Hur mycket vi har beror på, hur mycket frödonatorerna skickar in.
Här kommer ett tillägg till listan på frösorter, som kom in till oss, efter det att listan blev färdig.

Tillägg till frölistan
Allium aflatunense Kirgislök
Alcea rosea Stockros, röda blommor
Aster lateriflorus 'Horizontalis' Grenaster
Averrhoa carambola Karambola, stjärnfrukt
Capsicum baccatum 'Jamaican Bell' Bärpeppar
Cephalaria gigantea Jättevädd, gulvit
Chelone obliqua Lila sköldpaddsört
Daucus carota ssp carota Vildmorot
Helianthus annuus var. Giganteus Jättesolros
Ipomea purpurea 'Grandpa Ott' Purpurvinda
Lavatera trimestris Sommarmalva
Mahonia aquifolium Mahonia
Opuntia ficus-indica Fikonkaktus

Örtabladet på papper eller digitalt. Som de flesta vet, så har Örtasällskapet gått med förlust de sista två året, eftersom portot höjdes kraftigt. Vi behöver göra något. Diskussioner pågår i sällskapet och i styrelsen. NÄsta styrelsemöte kommer vi att ha som telefonmöte för att spara resekostnader.
Örtabladet kommer ut med fyra nummer och en frölista och detta kostar. Vi har fått förslag att ge ut bladet digitalt istället. Vissa tycker att det är bra eller närmast självklart, andra blir ledsna för att de då inte kommer att kunna läsa tidningen. Dessa varken kan eller vill ta sig till bibliotek (som kan ligga långt bort) för att läsa på skärm. Andra vill ha ett konkret Örtablad att spara och bläddra i, det blir inte detsamma med dokument på skärmen. Så vi funderar och diskuterar men har ännu ingen klar strategi. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, då vi kommer att ha Örtablad nummer 3 i flera versioner att titta på.

 

 

Du som bor i eller i närheten av Göteborg kan utbilda dig till fytoperapeut under 2017.
Vi har fått ett tips från Maud Strömbergson om detta och kanske är det reklam, men Maud var så entusiastisk över att Lisa Kock kommer till Göteborg att det kanske kan vara intressant ändå. Kursen är uppdelad på en grundkurs 23-24 februari 2017 och sedan delkurser för den som vill utbilda sig till fytoterapeut och få diplom. Kurserna kostar en del, 2700 kr per kurs eller 13000 för hela utbildningen. Vill du veta mer, ta kontakt med Nordiskt Näringscenter  www.naringscenter.se

Forskning kring malört Artemisia Mitt namn är Elisabet Vikeved och jag är doktorand på Uppsala Universitet på avdelningen för farmakognosi ( läran om naturprodukter vilka används som läkemedel eller vid framställning av läkemedel).
Jag håller just nu på med ett projekt som handlar om att hitta aktiva ämnen i olika arter av Artemisia (malört) mot en parasitsjukdom som heter Leishmaniasis. Därför är jag nu på jakt efter malört, och ska själv odla en del arter på min kolonilott.
Hursomhelst så kontaktar jag er är för att jag hitta fler personer som odlar malört och som kanske kan tänka sig att avvara lite växtmaterial i slutet av sommaren, då jag ska börja med forskningsprojektet. Jag är har precis ansökt om medlemskap i Svenska Örtsällskapet.
Med vänliga hälsningar
Elisabet Vikeved
PhD-student
Div. of Pharmacognosy, Dept. of  Medicinal Chemistry, Uppsala University
BMC Box 574,
SE 75123 Uppsala, Sweden
T
el: 018-471 4479

 

Örtagården i Vadstena
Skötseln och arrendet av örtagården kommer inom kort att övergå till Statens Fastighetsverk. Sällskapet Örtagårdens vänners hemsida och sida på Facebook stängs ner i månadsskiftet juni/juli.

Låna fröer på Biblioteket
Det är inte bara böcker du kan låna på biblioteket - nu kan vi också låna hem fröer. På Linköpings stadsbibliotek kan man numera låna hem fröer från ett särskilt fröbibliotek med temat "Rädda bin". Tanken är att låna hem fröer på våren, plantera dem under sommaren på balkongen eller i trädgården och sedan lämna tillbaka nya frön under hösten.
Främst handlar det om växter som främjar binas överlevnad och i fröbiblioteket kommer det att finnas information om bina och deras betydelse för naturen liksom boktips. Detta har vi fått veta via SVT Öst.Ni som bor i närheten av Linköping - ila dit!!! Vi andra får stöta på vårt eget bibliotek.

Årets ört!

Årets ört 2017 blev Libbsticka (Levisticum officinale). De nominerade var cikoria, fänkål, gåsört, koriander, kummin och libbsticka. Läs mera om libbsticka under fliken Årets ört.

 

Årets ört 2016 blev Blåbär. DE nominerade var kyndel, åbrodd, isop, en och blåbär. Läs mera om årets ört Blåbär under fliken Årets ört.

 

Årets ört 2015 var ringblomma! Läs mer om ringblomma här

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se