Aktuellt

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa 2019 går till Växjötrakten

Lördag 13/7

kl 11

Besök på Östrabo ekobacke i Växjö.

Östrabo ekobacke är en av Sveriges vackraste stadsodlingar.

Här förenas den estetiska upplevelsen med produktion. Det odlas både grönsaker och blommor, som säljs på plats men även till restauranger i Växjö, bl a PM&Vänner, som har en stjärna i Michelin guide. Odlingen är kravcertiferad och unik med sin storlek och sitt centrala läge i Växjö centrum.

Åsa Nyhlen, som har varit med näst intill från starten 2011, tar emot oss och visar oss runt. Det kommer att finnas grönsaker till försäljning och möjlighet till självplockning av blommor.

Vi får avnjuta en lunch tillagad på plats med ekobackens råvaror, samt kaffe och kaka, till ett pris av 60 kr.

Norrtullparkeringen ligger nedanför backen. Fri parkering lörd - sönd.

Hemsida: ekobackenväxjö.se

kl 15

Besök hos Anette Brunsell, Benestad

Anette, skribent, trädgårdsfotograf och självhushållare i villaträdgård. Efter mer än 30 års odlande älskar hon fortfarande att utmana sig själv med att förse hushållet med så mycket egenodlat som möjligt året runt och mixar gärna ätligt med de vanliga perennerna. Äter förresten även prydnadsväxterna. Tomatnörd. Projekt just nu är ett ätligt skogsbryn och att få in fler ätliga träd och buskar i vanliga trädgården. Hon hoppas också på en traditionell stenmur i sommar. Att jobba med naturen och inte emot är viktigt. Här finns solel, höns och växthus. Vi blir bjudna på smakprov från trädgården.

Driver Odlingsbloggen Rost och rädisor, instagram @atligatradgarden

Vägbeskrivning: Väg 25 till Alvesta. Kör genom Alvesta. Ta vänster till Blädinge/Tyrolen. Höger in till Benestad.

ca kl 16.15

Riksdagsmannagården i Alvesta

Riksdagsmannagården i Alvesta är från sent 1700 och 1800 talet.  Många granngårdar exploaterades men husen på Riksdagsmannagården blev kvar. Samma familj ägde gården genom flera generationer och 3 generationer av riksdagsmän från bondeståndet. Gården ägs av kommunen och fungerar som museum och mötesplats för Norra Allbo Hembygdsförening. Catharina fick tillstånd av länsstyrelsen att anlägga en kål och örtagård. Den anlades 3 år sedan och har 160+ plantor. Växterna är inte planterade i vetenskaplig ordning alla växter har dock namnskyltar på svenska och latin. Det finns en QR kod för att besökare ska kunna med sin mobil läsa mer ingående om växterna.  Det blir en guidad tur av museet. Välkomna säger Catharina Malmberg-Snodgrass  catharina@cmsdesignassociates.com

Boende

Vi har preliminärbokat Osaby säteri,17 km söder om Växjö, beläget i vackra omgivningar. Ägare är Naturskyddsföreningen. Där finns boende både i vandrarhemmet och i huvudbyggnaden innalles drygt 40 bäddar.

Egna lakan och handduk krävs! Samt egen frukost.

Natten mellan lördag och söndag är förbokad. Är det någon som vill boka natten mellan fredag - lördag kan ni ta kontakt med Lars Erik Jonsson, tel 0706762853

På kvällen har vi knytkalas på säteriet. Dåberättar Lars-Erik gärna om husens och platsens historia för oss, om vi så önskar.

Anmälan till boendet till Björn och Britt Lilja på mejl  bjornolilja@telia.com                        

Söndag 14/7

kl 11

Besök i Ninnie Edheimers trädgård, Kullen, Stenslanda

Ninnie är ordförande i Växjö Trädgårdsförening. Hennes trädgård har anor från tidigt 1800-talet. Med utgångspunkt i gamla vårdträd, mormorsväxter och stenmurar har hon skapat en trädgård för alla sinnen. Här kan du inspireras av flera olika rum där sten, vatten och ett 1000-tal växter samsas. Lustgård med lusthus, dammar, köksland, växthus och växter av alla de slag! 

www.ninnieshemsida.se

Vägbeskrivning: Ninnies trädgård ligger endast några km från Osaby säteri. Kör mot Stenslanda, Nöbbele

kl 13  

Hjärtenholm lantbruksmuseum

För de som vill kan vi avsluta söndagen på Hjärtenholm som är ett lantbruksmuseum, ekologiskt cafe med egen odling och ett konstgalleri. Tillhör Kulturparken Smålan

Årets sommarutställning innehåller bl a en installation av Gunnel Pettersson, som sedan 2010 har jobbat med projektet Odlingen, som i det stora hela handlar om hållbar stads- och landsbygdsutveckling.

Väg 25 mot Alvesta. avfart Alvesta centrum. Tag vänster mot Moheda. ca 200 meter på vänster sida

Anmälan till resan görs på mejl till Lisbeth Flising  lisbeth.flising@tellia.com

Du kan vara med båda dagarna eller en av dagarna.

    Tips på egna utflykter utöver själva resan

Braås hembygdsgård, Sjösåsvägen i Braås, Väg 37, 3 mil norr om Växjö. Tag vänster mot Braås

Örtagården, Bolagets Hembygdsföreining vid Virserums konsthall, Kvarngatan/Kyrkogatan i Virserum, Väg 37, 8 mil nordost om Växjö. Följ skylt mot Linköping

Linneträdgården vid Trummens strand i centrala Växjö

Huseby bruk, väg 23 mot Malmö, 2 mil söder om Växjö

Linnes Råshult, väg 23 mot Malmö, 5,5 mil söder om Växjö

Domkyrkan, Bertil Wallins altartavla, Växjö centrum

 

 

 Lisebergs trädgårdsdagar

 

9-12 maj är det Lisebergs trädgårdsdagar. Om du vill vara med i montern en halv eller hel dag så hör av dig till Lisbeth lisbeth.flising@telia.com

 

 

KALLELSE

till Svenska Örtasällskapets årsmöte 2019

Lördag 6 april 2019 klockan 13.00

Lokal: Södertullsgården i Uddevalla (adressen är Södertullsgatan 18)

1,5 km från Uddevalla C. Bussterminalen Kampenhof ligger 700 m från Södertullsgården (man kan åka buss mellan C och bussterminalen). 

Motioner till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast 7 mars.

 

Ungefärligt program

13.00 Årsmöte med sedvanligt innehåll. Den som önskar kan beställa dagordning, möteshandlingar och/eller stadgar (dessa finns på hemsidan) från Lisbeth Flising, lisbeth.flising@telia.com eller 070 771 1141

Ca 14.00 Fika med lotteri

Ca 14.45 Agneta Elmlund pratar om "Eteriska oljors många olika användningsområden"

 

För att vi skall kunna beräkna fika ber vi att du/ni anmäler /dig/er till Lisbeth Flising lisbeth.flising@telia.com eller 0707711141. Har du allergi så meddela det. Naturligtvis går det bra att bara komma till årsmötet för den som så önskar.

 

Glöm inte att betala in medlemsavgiften!

 

Hjärtligt välkomna!!!

 

 

Årets Ört 2019!

 

Årets ört 2019 blev Maskros

 

Maskros Taraxacum spp

Att maskrosen inte har specifikt sortnamn beror på att den är så flexibel och komplicerad. Den förökar sig både sexuellt och asexuellt, vilket bidrar till en mängd olika småarter. Så många att man delar upp dem i artgrupper, sektioner, vi skriver här mest om gruppen ogräsmaskrosor. Namnet maskros kommer av att det ofta finns små insektlarver i blomman, som man kallade maskar.

Unga småblad kan användas i sallad (om man täcker dem med tex en hink, så blir de mindre beska). Bladen är rika på A- och C-vitamin. Blomkorgarna, särskilt knopparna, är ätbara, stek med lite lök och kryddor. Man kan också göra vin på dem. Rötterna, som är kolhydratrika, kan användas i soppor, stuvningar, gratänger, biffar och plättar, koka rötterna i ca 20 minuter, så blir de mindre beska. Av blommorna kan man koka maskrossirap, som fungerar som veganhonung. Maskrosmarmelad är riktigt gott. I Anemette Olesens bok "Maelkebøtten i mad og medicin" finns massor av recept med maskrosor.

 Rötterna har använts som kaffeersättning, de torkades, rostades och maldes som kaffe.

 Som medicinalväxt har den varit känd länge och användes mot en mängd olika besvär. Hela örten kan användas, rot, blad, blommor och stjälkar. Den innehåller bitterämnet taraxacin. Rötterna verkar aptitstimulerande, gall- och urindrivande (på franska kallas den pissenlit, som betyder kissa i sängen), stimulerar levern. Ämnet kolin hjälper levern/gallan att spjälka fett. Den används även vid mag-tarmkatarr, förstopping, högt blodtryck, eksem, hudproblem.

Maskrosens mjölksaft innehåller kautschuk (naturgummi) och en art kan odlas för gummiframställning.

 Maskrosor är utmärkta biväxter med värdefull nektar och pollen och ger varje år stora mängder honung.

 Med maskrosor kan man ha roligt, många lekar. Av ringarna kan man göra kedjor, av blommorna kransar och om man rispar upp en stjälk och slänger den i en vattenpöl så krullar remsorna snabbt ihop sig.

 

 

Frölistan för 2019 finns nu under fliken Frölistan!

Många härliga fröer till salu.

 

Under 2019 hoppas Svenska Örtasällskapet kunna publicera en ny webbsida.

Vi hoppas att ni har tålamod att vänta på den nya webbsidan, samt har överseende med att nuvarande webbsida är lite dåligt uppdaterad.

 

 

ÅRETS ÖRT 2018 BLEV FLÄDER

Årets "ört" 2018 blev fläder, Sambucus nigra. Den är ingen ört i botanisk bemärkelse, men en mycket nyttig och användbar växt. Fläder fick överlägset flest röster, 68 stycken. Tvåan, salvia, fick 40 röster. Vi kommer att beskriva och berätta om fläder i Örtablad nummer 3.

Om du vill läsa om fläder redan nu så googla på Lilla Tidningen Söderköping. Där har Rose-Marie Wilkinson skrivit en intressant och innehållsrik krönika om Fläder i majnumret. LÄS DEN!

 

 

Svenska Örtasällskapets sommarresa gick i år,2018, till Värmland.

 

Resan gick till Rottneros Park i Fryksdalen men även över höjderna till Brunnsberg i västra delarna av Värmland. En tidigare forskningsstation för skogsplantor som idag är Skandinaviens första Spirulinafarm är vårt resmål.

 

Så här såg programmet ut och du kan läsa om resan i nummer 3 av Örtabladet 2018

Lördag 21/7:

Vi träffas vid Rottneros Park.

Klockan 11.00 guidar Annelie Johansson oss och berättar om "Mätt på en plätt".

Projektet Mätt på en plätt är en husbehovsodling på 200 kvadratmeter. Räcker ytan för

att försörja en person med grönsaker, rotsaker och baljväxter under ett år? Det ska Annelie

undersöka under odlingsåret 2018. Annelie kommer även att berätta om tillverkning av

biokol som hon använder på plätten.

Efter en timmes guidning får var och en utforska Rottneros Park, en unik skulpturpark med sköna naturrum och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Det finns även idé-trädgårdar och en örtagård. I parkens café finns förutom gott fikabröd även goda smörgåsar och pajer.

 

Söndag 22/7:

Kl 11.00 Guidad visning (ca två timmar) på Ebbas Alger AB, Brunnsberg forskningsstation i Brunskog. Spirulina innehåller mer protein än något annat livsmedel på jorden, mer kalcium än helmjölk, mer betakaroten än morötter, mer kalium än bananer, mer järn än spenat. Den är rik på zink, A B C D E & K vitaminer och mycket, mycket mer. Enligt NASA motsvarar 1 kg spirulina lika mycket näring som 1 ton blandade grönsaker! Världens bästa livsmedel för framtiden. I guidningen ingår provsmakning och information hur man använder Spirulina. Det finns även möjlighet att handla i gårdsbutiken. På webbsidan tipsas om att ha med kylväska om man köper frysta varor.

Ebbas Alger AB www.ebbasalger.se

 

Mer att uppleva på söndag eftermiddag.

Om du vill stanna och se mer så är här två förslag på aktiviteter.

Gammelvala i Brunskog

Gammelvala 21/7 - 28/7 - den gamla världens vecka. Åtta dagar då vi moderna människor får en chans att njuta av ljuden och dofterna från naturahushållningens tid i Brunskog, Värmland.

På hembygdsgården finns ett trettiotal byggnader från 1700-talet och framåt och under veckan sjuder området av liv när ca 500 ideella arbetare ser till att bjuda besökarna på en historisk upplevelse utöver det vanliga. Här visas hantverkstekniker och traditioner som fanns förr, till exempel kvinnor som kardar och spinner ull, stickar och syr kläder, bakar tunnbröd, bereder lin, växtfärgar garn, kärnar smör. Män som sköter milan, bränner tjära, slår rep, sågar bräder och mycket mer. Trädgårdsinspiration på Tunet. Årets tema är "Trädgården i ett historiskt perspektiv"

Öppet 12.00-18.30 www.gammelvala.se/gammelvala/program-2017 (gäller 2018 !)

 

 Klässbols Linneväveri

Klässbols linneväveri är ett familjeföretag med anor ifrån sent 1800-tal. Produktionen är belägen i Klässbol utanför Arvika i Värmland, där det även finns butik med fullt sortimentet samt café på sommarhalvåret. Klässbols och lin är lika med kvalitet och det finns produkter för alla rum.

www.klassbols.se

I Klässbol finns även fler besöksmål och sevärdheter. Till exempel kaffekvarnen, som är en del av Klässbols linneväveri. Men även Klässbols konfektyr, där man själv får vara med och tillverka godis. Det finns mycket natur och på sommaren kan man bada vid stranden i hamnen.

Nationell myntagrupp

I Göteborg är vi några som tycker att myntorna är spännande. De kan användas på så många olika sätt, och de flesta är dessutom väldigt lättodlade. Nackdel är att de hybridiserar och därmed är svåra att artbestämma. Naturligtvis skall vi försöka att hitta bra information om släktet myntor och lära oss mer om artbestämning. Vi skall byta myntor och recept med mynta och naturligtvis träffas.

Det lär finnas ett myntamuseum i Tyskland. En nationell myntasamling i Österrike och tre stycken i England. Några damer i Danmark har skrivit en bok om myntor. På Richters i Canada finns en man vid namn Jim Westerfield. Han har odlat fram flera nya hybrider. Kanske kan vi besöka någon eller några av dessa ställen.

Är du intresserad av att vara med i myntagruppen kontakta Jan Vinäng på email janvinang@hotmail.com.

 

 Indienresa med Svenska örtasällskapet år 2018

Indien är ett så spännande land, speciellt för oss som är örtintresserade. Inom ayurvedisk medicin använder man ca 3 000 olika örter.

 Här odlas också flera olika kryddor som; peppar, nejlikor, stjärnanis, vanilj, kanel, ajwain, ingefära, gurkmeja, muskot, kardemumma och gurkmeja. Bara för att nämna några. Här finns te- och gummiplantager.

Ett fantastiskt kök och är man vegetarian är blir man glatt överraskad av de stora utbudet av läckra rätter. Mängder med både frukt och grönsaker som vi inte kan köpa här hemma. Här finns också trevliga människor och härliga bad.

Min tanke är att vi skall lära oss mer om ayurveda, lära oss att laga indisk mat, njuta av sol, bad och olika sorters ayurvedisk massage. Har du lust finns det möjlighet att delta i olika former av yoga.

Indien är nästan som en kontinent och avstånden är därmed stora. Min tanke är att vi skall hålla oss till delstaterna Tamil och Kerala. Det senare kallas Guds eget land. Det kommer att bli Indien de light.

Vi skall besöka Krydd- och teodlingar och ett temuseum i Munar.  Där blommar Neelakurinji vart 12e år. Senast det skedde var år 2006. Den blommar så rikligt att kullarna lyser blålila. Tyvärr har den inte börjat blomma när vi är där.

Det spännande projektet Auroville fyller 50 år nästa år. Där tänkte jag att vi skall lära oss mer om odling och permakultur. Här finns möjlighet att, allt efter intresse, delta i en mängd föredrag och workshops. Vi skall besöka en spirulinafarm där de också gör medicinska preparat av t ex Brahmi (Bacopa monnieri), Neem (Azadirachata indica), Triphala som är en blandning av tre örter, Amla, Stevia och Shatavari (Asparagus racemocus). Vi kanske också kan besöka ett ysteri och ett ställe där de gör olika drycker med kombucha.

Det tredje resmålet är Kovalam eller Verkala där vi njuter av sol och bad. Även här finns det möjlighet att utöva eller lära yoga och ayurveda. Dessutom kommer vi att besöka Keralas provinshuvudstad Thiruvananthapuram där vi bl. a skall titta på tempel och palats

Tanken är att vi skall bo ganska enkelt för att få ner kostnaderna. Vi åker i mitten av januari och är borta i tre veckor.

Låter det spännande så hör av dig till mig så kommer jag att ge mer information.

Jan Vinäng  Email: janvinang@hotmail.com

 
 

Örtabladet på papper eller digitalt. Som de flesta vet, så har Örtasällskapet gått med förlust de sista två året, eftersom portot höjdes kraftigt. Vi behöver göra något. Diskussioner pågår i sällskapet och i styrelsen. NÄsta styrelsemöte kommer vi att ha som telefonmöte för att spara resekostnader.

Örtabladet kommer ut med fyra nummer och en frölista och detta kostar. Vi har fått förslag att ge ut bladet digitalt istället. Vissa tycker att det är bra eller närmast självklart, andra blir ledsna för att de då inte kommer att kunna läsa tidningen. Dessa varken kan eller vill ta sig till bibliotek (som kan ligga långt bort) för att läsa på skärm. Andra vill ha ett konkret Örtablad att spara och bläddra i, det blir inte detsamma med dokument på skärmen. Så vi funderar och diskuterar men har ännu ingen klar strategi. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, då vi kommer att ha Örtablad nummer 3 i flera versioner att titta på.

 

Årets ört!

 

Årets ört 2019 blev Maskros! Du kan läsa mer under fliken årets ört. 

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se